Soms is alleen een gebitsreiniging niet voldoende. Wanneer het tandvlees in uw mond is aangetast door een ontsteking moet het tandvlees op de juiste manier behandeld worden om het weer in optimale conditie te krijgen. Bij FRIS zijn we in dit soort behandelingen gespecialiseerd.
Ontstoken tandvlees
Ontstoken tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën die het tandvlees irriteren. Wanneer er sprake is van een beginnende ontsteking hebt u last van gingivitis. Is de ontsteking al langer aanwezig en is deze erger geworden dan spreken we van parodontitis. In beide gevallen is het tandvlees pijnlijk, opgezwollen of bloedt uw tandvlees zelfs. Ook kan het zo zijn dat u slechts één of twee van deze symptomen herkent, vaak in combinatie met een onfrisse adem en gevoelige tanden. Mondhygiënisten maken een onderscheid tussen gingivitis (beginnende tandvleesontsteking) en parodontitis (gevorderde ontsteking) op basis van een DPSI-score. Met behulp van deze score wordt de gezondheid van uw tandvlees vastgesteld. Scoort u een 3- of hoger dan is er sprake van (beginnende) parodontitis.
Behandeling gingivitis en parodontitis
Doordat bij een tandvleesontsteking het tandvlees opzwelt ontstaat er ruimte tussen de tanden en het tandvlees. Deze ruimtes worden ‘pockets’ genoemd. In deze ruimtes voelen de schadelijke bacteriën zich goed thuis en dus is het van belang om bij de behandeling van gingivitis of parodontitis om zowel de tanden als de pockets grondig te reinigen. Wanneer de tanden schoongemaakt zijn, evenals het worteloppervlak bij de pockets kan het tandvlees zich gaan herstellen. Soms is het tandvlees bijzonder gevoelig. Wanneer dit het geval is biedt FRIS de mogelijkheid om verdoofd te worden zodat u van de behandeling zo min mogelijk hinder ondervindt.